HomeAboutMailing ListList Chatter /0/0 3.227.233.6

Thanks EPB for the Speed boost! 100Mb to 300Mb

2019-02-01 by: Michael Scholten
From: Michael Scholten 
------------------------------------------------------
I guess this means I should make sure my WAN port is gigabit on my untangle
box...

https://epb.com/happyday
X19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX18KQ2h1Z2FsdWcg
bWFpbGluZyBsaXN0CkNodWdhbHVnQGNodWdhbHVnLm9yZwpodHRwOi8vY2h1Z2FsdWcub3JnL2Nn
aS1iaW4vbWFpbG1hbi9saXN0aW5mby9jaHVnYWx1Zwo=

=============================================================== From: jonathanecalloway@gmail.com ------------------------------------------------------ Makes me want to move back north! =20 =20 From: Chugalug On Behalf Of Michael = Scholten Sent: Friday, February 1, 2019 9:54 AM To: CHUGALUG Subject: [Chugalug] Thanks EPB for the Speed boost! 100Mb to 300Mb =20 I guess this means I should make sure my WAN port is gigabit on my = untangle box... =20 https://epb.com/happyday X19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX18KQ2h1Z2FsdWcg bWFpbGluZyBsaXN0CkNodWdhbHVnQGNodWdhbHVnLm9yZwpodHRwOi8vY2h1Z2FsdWcub3JnL2Nn aS1iaW4vbWFpbG1hbi9saXN0aW5mby9jaHVnYWx1Zwo=

=============================================================== From: Andy Burnett ------------------------------------------------------ Dumb question, but will EPB magically change my WAN port in pfSense to 1000mbps? My LAN ports all show 1000mbps, but my WAN port coming in from the box outside has always shown 100mbps. How exactly is the changeover supposed to happen? -- Sent from: http://chugalug.1100489.n5.nabble.com/

=============================================================== From: David White ------------------------------------------------------ I can tell you that you shouldn't need to reboot your router. You're not on a business circuit by any chance, are you? Businesses do *not* get the upgrade. Are you sure your WAN port is capable of more than 100mbps? (probably a dumb question, I know, but just making sure). What happens when you try to run a speedtest? Do you get anything over 100mbps? Typically, I see 105mbps - 110mbps even though I've only been paying for 100mbps... so if you NEVER see it go over 100mbps, I would suspect a hardware limitation or a software issue on your side. To rule out an issue on your side, Is it possible you can test it on a different port and/or a different router? Assuming you're on a residential circuit and you think there's an issue on EPB's side, call the main EPB number (423-648-1372), and listen to the prompts to get routed appropriately. The helpdesk is open 24x7 and they can look at your connection. On Mon, Feb 4, 2019 at 4:32 PM Andy Burnett wrote:

=============================================================== From: Aaron welch ------------------------------------------------------ The ONT may only be set to 100Mbit as most installs are set to 1000Mbit as f= ar as I have seen. Just my limited experience though. -Aaron This was sent from my iPhone, so I apologize for any brevity or spelling err= ors. Siri also hates the southern accent and autocorrect is on a mission to g= ive me an aneurysm. n a business circuit by any chance, are you? Businesses do not get the upgra= de. Are you sure your WAN port is capable of more than 100mbps? (probably a d= umb question, I know, but just making sure). What happens when you try to ru= n a speedtest? Do you get anything over 100mbps? Typically, I see 105mbps - 1= 10mbps even though I've only been paying for 100mbps... so if you NEVER see i= t go over 100mbps, I would suspect a hardware limitation or a software issue= on your side. ferent port and/or a different router? EPB's side, call the main EPB number (423-648-1372), and listen to the pro= mpts to get routed appropriately. The helpdesk is open 24x7 and they can loo= k at your connection. ote:

=============================================================== From: David White ------------------------------------------------------ If it's the ONT, then the folks at EPB tech support would be able to look at that and confirm, and if it was a problem, they could fix it for you. On Mon, Feb 4, 2019, 9:23 PM Aaron welch The ONT may only be set to 100Mbit as most installs are set to 1000Mbit as

=============================================================== From: Andy Burnett ------------------------------------------------------ You all are the best. David is helping me work through the issue directly. I appreciate all the help. -- Sent from: http://chugalug.1100489.n5.nabble.com/

=============================================================== From: Dave Brockman ------------------------------------------------------ om r EPB provides a 1Gb phy handoff, even for 100Mb circuits. If you weren't linking at 1Gb, then something is wrong. Are you 100% certain the card is a gig card? Tried reseating and/or replacing the patch cable? Regards, Dave X19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX18KQ2h1Z2FsdWcg bWFpbGluZyBsaXN0CkNodWdhbHVnQGNodWdhbHVnLm9yZwpodHRwOi8vY2h1Z2FsdWcub3JnL2Nn aS1iaW4vbWFpbG1hbi9saXN0aW5mby9jaHVnYWx1Zwo=

=============================================================== From: Dave Brockman ------------------------------------------------------ I personally have never encountered an ONT set to 100Mb (that was Gig capable, old Wave7 crap doesn't count). -Dave X19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX19fX18KQ2h1Z2FsdWcg bWFpbGluZyBsaXN0CkNodWdhbHVnQGNodWdhbHVnLm9yZwpodHRwOi8vY2h1Z2FsdWcub3JnL2Nn aS1iaW4vbWFpbG1hbi9saXN0aW5mby9jaHVnYWx1Zwo=

=============================================================== From: John Alcock ------------------------------------------------------ The original 421 ONT only had 100 meg interfaces. If you are sure you have a gig interface, just call into the helpdesk. They can determine if it is a problem and schedule to fix it. They are really good about catching these problems. John

=============================================================== From: John Dills ------------------------------------------------------ Seconding John. By the time I left EPB they replaced almost all of the 421s that we're all 100mbps. I guess this is why they were doing it lmao. It could also be the punch down at the jack. On Tue, Feb 5, 2019, 1:29 PM John Alcock The original 421 ONT only had 100 meg interfaces.